Event "Javni čas istorije", Novi Pazar

postavio Milan Kurucić, 25.04.2017.

U utorak, 25. aprila, Akademska inicijativa “Forum 10” organizovana je projekcija dokumentarnog filma “Zapis o groblju, Čifutskoj ćupriji i komšijama kojih nema”.


Projekcija je organizovana u okviru “Javnog časa istorije” kojoj su prisustvovali učenici srednjih škola, predstavnici akademske, verske i međunarodne zajednice, institucija i ustanova kulture, kao i organizacije civilnog društva i mediji.Nakon projekcije filma prisutnima su se obratili Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji i Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Dokumentarni film „Zapis o groblju, Čifutskoj ćupriji i komšijama kojih nema“ problematizuje postojanje i život jevrejske zajednice u Novom Pazaru sve do početka nemačke okupacije i proterivanja Jevreja iz Novog Pazara 1942. godine. Simbolički naziv ovog filma govori o Jevrejskom groblju kao simbolu večnog mira, Čifutskoj ćupriji kao simbolu povezivanja i komšijama kao simbolu multietničkog života. Danas istrajava samo Jevrejsko groblje, koje predstavlja poslednje tragove materijalne kulture novopazarske Jevrejske zajednice koja je u Novom Pazaru postojala oko trista godina. 


Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Akademska inicijativa FORUM10.org.rs 

Sva prava zadržana (c) 2017.  / Akademska inicijativa FORUM10.org.rs / office@forum10.org.rs   /   CODE BY Milan Kurucić   /