Aktuelnosti

Dobrodošli u sekciju Aktuelnosti organizacije Forum 10! Ovde možete pratiti najnovije vesti, analize i događaje koji oblikuju našu zajednicu i svet oko nas. Kao organizacija posvećena promovisanju dijaloga i inovacija, redovno delimo informacije o našim aktivnostima, projektima i relevantnim dešavanjima.

Saopštenje za javnost

Zajedničko saopštenje Akademske inicijative “Forum 10” i “Urban In” povodom aktuelnih događaja u Novom Pazaru.   SAOPŠTENJE ZA JAVNOST   Najoštrije osuđujemo izlive provokacije...

Ma(h)rame – priča o hidžabu

Proizvedeni medijski sadržaj doprinosi izmeni postojećih društvenih obrazaca i dekonstrukcija predrasuda o bošnjačkim ženama sa hidžabom koji predstavlja kulutrni i...

Javni čas istorije na Jevrejskom groblju

Svetski dan mira, u Novom Pazaru, obeležen javnim časom o stradanju novopazarskih Jevreja, kojem su prisustvovali učenici osnovnih i srednjih škola.

Serijal istraživačkih tekstova u Danas-u

U proteklom periodu u dnevnom listu Danas objavili smo serijal od deset istraživačkih tekstova o uticaju, rizicima nedozvoljenog držanja oružja i zloupotrebi vatrenog oružja u vršnjačom nasilju.

Teo Taraniš: Godine nade za EU

U januaru 2024. Srbija je zaglavljena i dezorijentisano baulja unaokolo – deklarativno ostajući, a suštinski čineći vrlo malo – na svom putu ka „porodici razvijenih i demokratskih zemalja“ na kontinentu kojem pripada.

U Srbiji retko koji dan bez oružanog incidenta

Prema poslednjem kvartalnom izveštaju Centrale za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u Jugostočnoj Evropi (SEESAC) takvih incidenta je u Srbiji od oktobra do decembra prošle godine bilo ukupno 113.

Debata: Interpretacije drugosti – o hidžabu

Debata pod nazivom “Interpretacije drugosti – o hidžabu” organizovana je sa ciljem pokretanja dijaloga i kritičkih refleksija prema hidžabu kao kulturnom i verskom označitelju muslimanskih žena u Novom Pazaru i njegova trenutna politička interpretacija u savremenim društvenim okolnostima, kako u Srbiji, regionu, tako i Evropi.

Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti

Konferencija “Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti” okupila je novinare i novinarke iz nekoliko redakcija i gradova, medijske radnike, predstavnike Udruženja novinara Srbi, Nezavisnog udruženje novinara Srbije, Министарство информисања и телекомуникација, akademske zajednice, organizacija civilnog društva i zainteresovane javnosti.

Popis stanovništva 2022 – izazovi za bošnjačku zajednicu

Cilj okruglog stola bio je da u formatu otvorenog dijaloga omogući sagledavanje i analizu najvažnijih izazova i prepreka sa kojima se bošnjačka nacionalna manjina, ali i ostali građani/ke u regionu Sandžaka/jugozapadne Srbije suočavaju u susret predstojećem Popisu stanovništva, kao i da ponudi priliku za identifikovanje mogućnosti i podsticanje uključivanja relevantnih aktera u proces podrške sprovođenju Popisa.

Debata: Marama kao kulturni označitelj

U okviru izložbe “Marama kao kulturni označitelj” u produkciji SFO ŽeNSki muzej i Muzej Vojvodine zainteresovana publika u Novom Sadu imala je prliku da odgleda dokumentarni film “Gledanje u kaldrmu” rađen u produkciji naše organizacije koji se bavi skidanjem zara i feredže u Novom Pazaru 1951. godine.

Radionica o medijskoj pismenosti

U subotu, 28. maja održana je radionica “Medijska pismenost u obrazovnom sistemu – izgradnja kritičkog odnosa prema medijskim sadržajima” namenjena prosvetnim radnicima/ama sa teritorije grada Novog Pazara.