Aktuelnosti

Serijal istraživačkih tekstova u Danas-u

Serijal istraživačkih tekstova u Danas-u

U proteklom periodu u dnevnom listu Danas objavili smo serijal od deset istraživačkih tekstova o uticaju, rizicima nedozvoljenog držanja oružja i zloupotrebi vatrenog oružja u vršnjačom nasilju.

Žene čine većinu žrtava zloupotrebe oružja za vršenje nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Vatreno oružje u kući povećava opasnost od smrtnog ishoda nasilja i teških povreda, a oružje se često koristi i za zastrašivanje, pretnje, vršenje psihičkog, ali i seksualnog nasilja. U strahu da nasilnik može zloupotrebiti vatreno oružje protiv njih, žrtve nasilje ne prijavljuju institucijama ili se teže obraćaju nekom za pomoć.

 

Vatreno oružje je takođe među najčešće korišćenim metodama za izvršenje samoubistva. Iako se u Srbiji beleži pad stope samoubistva, podaci ukazuju na to da muškarci u mnogo više slučajeva počine suicid u odnosu na žene. Stigma, nerazumevanje, stereotipi i neznanje predstavljaju osnovne izazove u prevenciji suicida i povećanja brige o mentalnom zdravlju. One i dalje sprečavaju osobe, uključujući i lica sa pristupom oružju na osnovu svog posla ili hobija, da se u slučaju potrebe obrate za podršku.

Projekat “Uporeno ka tebi – zloupotreba oružja u vršnjačkom nasilju” podržalo je Министарство информисања и телекомуникација.
Zahvaljujemo Danasu i novinarkama Snežani Čongradin, Slađani Novosel i novinaru Vuku Jeremiću.