Aktuelnosti

Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Zajedničko saopštenje Akademske inicijative “Forum 10” i “Urban In” povodom aktuelnih događaja u Novom Pazaru.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Najoštrije osuđujemo izlive provokacije od strane organizovane grupe građana i mladih koji su neadekvatno proslavljali Ramazanski bajram neposredno uz naselje Šestovo u kojem žive pripadnici srpske nacionalnosti. Podsećamo javnost da je početkom godine grupa kamiona okićena srpskim zastava u dugoj koloni prošla kroz centar Novog Pazara proslavljajući Božić što je tada prvi put viđeno u gradu, ali je izazvalo uznemirenost i okarakterisano kao provokativni čin, kao i događaji iz Priboja pre dve godine kada je na Božić, uz bakljadu na gradskim ulicama tokom noći, grupa neimenovanih mladića pozivala je na “pucanje u džamije”, a u gradu su osvanula dva grafita podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću.  Međutim, reciprocitet provokacije nije poželjan i adekvatan odgovor suprostavljanja i borbe protiv različitih oblika ekstremizama koji se manifestuju u javnom prostoru.

Uzimajući u obzir složenost međuetničkih odnosa u Novom Pazaru, porast nacionalizma i različitih formi fašizma koji se javljaju u celokupnom srbijanskom društvu kao posledica razarajućih ratova iz 90-tih godina, aktuelnih politika i nespremnosti društva da prizna činjenice i suoči se sa prošlošću – moramo se glasno suprostavljati svim oblicima ekstremnog delovanja koji mogu da dovedu do nesagledivih posledica po građane i građanke Novog Pazara bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Nedopustvio i neprihvatljvo je proslavljati jedan verski praznik kao što je Ramazanski bajram uz koreografiju koja uključuje zastave Saudijske Arabije, Islamske Države, Turske, verske uzvike, uz vatromet, galamu i svirene u neposrednoj blizini naselja gde žive pripadnici srpske nacionalnosti. Izražavamo i zabrinutost zbog izrazito agresivne klerikalizacije kojoj smo izloževni svakodnevno i koja nagriza sve segmente života i javnog prostora u Novom Pazaru.

Pozivimo nadležne državne organe, političke stranke, Islamske zajednice, Srpsku pravoslavnu crkvu, akademsku javnost, medije, organizacije civilnog društva, ugledne pojedince i sve aktere zajednice da zajedničkim proaktivnim delovanjem doprinesu smirivanju tenzija, spreče senzacionalističko izveštavanje, širenje mržnje i netrpeljivosti, i doprinosu normalizaciji situacije, jer proslava predstojećeg Uskrsa ili Kurban bajrama mogu da budu  ozbiljni momenti za međuetničku destabilizaciju Novog Pazara.

U Novom Pazaru, 12. april 2024. godine.