Aktuelnosti

List “Danas” – Nezadovoljni jer nemaju bolnicu

List ``Danas`` - Nezadovoljni jer nemaju bolnicu

Istraživanje „Ocena efikasnosti institucionalnog odgovora na pandemiju kovida 19 u multietničkim zajednicama u Sandžaku/jugozapadnoj Srbiji i na jugu Srbije“, koje su od oktobra 2020. do januara 2021. godine sproveli Akademska inicijativa „Forum 10“ iz Novog Pazara i SeConS, grupa za razvojnu inicijativu, u osam gradova i opština ovih multietničkih i siromašnijih delova zemlje, pokazuje da su građani uglavnom nezadovoljni načinom na koji su lokalne institucije odgovorile na pandemiju.

Ispitanici iz Preševa i Bujanovca naglasili su probleme proistekle zbog toga što niti imaju bolnicu niti dovoljno sanitetskih vozila za transport u druge sredine.

Albanci iz ove dve opštine nisu rado odlazili na lečenje u Vranje i Niš i zbog toga što tamo nema lekara albanske nacionalnosti. Jezička barijera se i u ovom slučaju pokazala kao značajna, te su mnogi Albanci iz Preševa i Bujanovca radije išli na Kosovo da se leče. Postoji, međutim, značajna razlika u oceni lokalnih vlasti između opština na jugozapadu i jugu Srbije.

Ispitanici iz Bujanovca i Preševa nešto povoljnije ocenjuju rad lokalnih vlasti, dok su oni iz šest gradova i opština jugozapadne Srbije (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Priboj, Nova Varoš) bili mnogo kritičniji. Ispitanici iz Preševa pohvalili su proaktivnu ulogu predsednika opštine Preševo Šćiprima Arifija, koji je i sam bio oboleo i lečio se u KBC Niš.

Zapazili su da je odgovor lokalnih vlasti bio dobar ako se uporedi sa malim budžetima kojima raspolažu Bujanovac i Preševo.

Ispitanici iz ove dve opštine uglavnom su zadovoljniji radom lokalnih štabova za vanredne situacije, kao i informisanjem građana na lokalnom nivou.

Bilo je i zamerki pre svega zbog toga što u štabovima nije bilo predstavnika civilnog sektora.Ispitanici u obe multietničke sredine smatraju da centri za socijalni rad nisu bili dovoljno angažovani tokom pandemije, ali je Preševo opet tu izuzetak.

Ova siromašna većinsko albanska opština finansijski je pomagala svojim socijalno ugroženim građanima obolelim od kovida.

Tokom leta kada je bio drugi talas, svadbe su bile zabranjene u restoranima, ali je bilo svadbi po kućama na kojima je bilo po 200 ljudi. To nije smelo da se dozvoli, rekao je građanin Bujanovca, dodajući da je problem manjih sredina i u tome što lokalne vlasti nemaju dovoljno inspekcijskih službi za kontrolu primene propisanih mera.