Aktuelnosti

Konferencija “Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti”

Konferencija ``Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti``

Konferencija se bavila rastućim fenomenom dezinformacija i adekvatnim odgovorima na taj fenomen. Ključna pitanja zajedničkog promišljanja učesnika konferencije odnosila su se na uzroke, odgovornost medija i drugih aktera za plasiranje dezinformacija, kao i kako dezinformacije utiču na građene i ulogu zajednice u borbi protiv njih.

Jedan od važnih preduslova za borbu protiv dezinformacija je kreiranje slobodnog javnog prostora u kojem će se voditi debata i dijalog sa različitim akterima koji mogu da budu izvor i/ili da plasiranju dezinformacije građanima, i to u sredini u kojoj, zbog višenacionalnog i višekonfesionalnog sastava stanovništva, složene političke situacije i slabijeg ekonomskog razvoja, postoji pojačani rizik da dezinformacije imaju negativne posledice po širu društvenu zajednicu.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici medija iz Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, Kragujevca i Beograda, novinarskih udruženja, Ministarstva kulture i informisanja, Misije OEBS u Srbiji, Fondacije za otvoreno društvo, organizacija civilnog društva, akademske zajednice.

Konferencija je organizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Misije OEBS u Srbiji i Grada Novog Pazara.